Marjaana Mäkelä
Olen päätoiminen joogaopettaja Marjaana Mäkelä Helsingistä.
Tämän lisäksi ja vieläpä ennenkaikkea olen hyvin onnellinen, elämääni rakastunut vaaleanpunainen Sielu.
Saan tehdä rakastamaani työtä, jossa inspiroidun jatkuvasti ihanista ihmisistä, aivan järjettömän hienoissa luonnonkauniissa paikoissa ja päivittäin ihmetellä elämän pieniä ja suuria ihmeitä, joita polulleni osuu.
Kieltämättä tämä kaikki kuulostaa vähän imelältä ja kliseiseltä, mutta on silti täyttä totta!
Minua kiinnostaa joogan loppumattomat variaatiot ja niinpä olenkin kouluttautunut opettajaksi useisiin eri joogasuuntauksiin. Ja näistä punoutuu oman joogaopetukseni tyyli.
Usein kuvailen joogalajeja aivan kuin ne olisivat "vihannekset" - hathajoogaan kuuluu lukemattomia eri sisälajeja:
on iyengarjoogaa, astangajoogaa, kundaliinijoogaa sivanandajoogaa, purnajoogaa, yinjoogaa, vinyasa flow-joogaa, inner yogaa, saunajoogaa, naurujoogaa.. . . vain taivas on rajana! Joten toinen tykkää parsakaalista ja toinen porkkanasta; ja minä kokkailen "joogista kasvissosekeittoa"!
Tuntini inspiroituvat hyvin paljon oppilaslähtöisesti. Parinkymmenen vuoden aikana vihanneslaatikkooni on kertynyt iso kasa työkaluja ja mausteita. Miten ruoanlaitossakin samoista tutuista aineksista voi tulla ihan eri makuinen ruoka eri mausteilla!!
Ja näin minä joogan koen - etenkin hengen, mutta tietenkin myös kehon ravintona.
Aloitin joogaopettajataipaleeni Saarijärvellä Suomen Joogaliitossa, silloinen Euroopan joogaunionin hyväksymä
SJL-joogaopettajakoulutus kesti peräti 7 vuotta! Sieltä löytyvät joogapioneerit, jotka ovat tuoneet joogaa tunnetuksi Suomessa 50-luvulta lähtien.
Kansainvälisen Yoga Alliance -joogaliiton hyväksymillä kursseilla olen valmistunut College of Purna Yoga London 'sta purnajoogaopettajaksi ja englantilaisesta Yoga Academy:sta (British Wheel of Yoga) Yin/Yang-joogaopettajaksi.
Olen vuosia ollut valovoimaisen Angela Farmerin oppilaana ja assistenttina. Angelan joogan vapaa liike on suuresti vaikuttanut valintoihini joogan parissa. Hän opettaa edelleen joogaa miehensä Victor van Kootenin kanssa ja he ovat myös myöntäneet opetuslupansa minulle.
Lisäksi olen käynyt lukemattomia joogakursseja Suomessa ja ulkomailla.
MInulle on aina ollut tärkeätä, että oma opettajani on ollut mahdollisimman "lähellä lähdettä".
Esimerkiksi maailmankuulu jooga-aviopari Angela & Victor ovat olleet valtava runsaudensarvi, ei vain joogassa vaan tarinat Sri Krishnamacharyasta, anekdootit B.K.S. Iyengarista tai Maharishi Mahesh'ista tai muista lähihistoriamme joogamestareista ovat olleet tavattoman kiinnostavia.
Tai opettajani Aadil Palkhivala, jolta olen oppinut niiiiiiin paljon joogaterapiasta ja filosofiasta: hänen vanhempansa olivat Sri Aurobindon yksityisoppilaita ja Aadil itse Iyengarin oppilaana 3-vuotiaasta lähtien ja jo 17-vuotiaasta mestarin assistenttina.
Joogan suhteen pidän siis vaihtelusta. Nuoruudessani olin vuosia intohimoinen astangajoogi, se on hieno harjoitus, mutta osaltani se polku tuli päätökseensä jo vuonna 2008. Sen jälkeen olen tutkinut paljon erilaisia joogatyylejä ja minusta on aivan ihanaa yhdistellä ja sekoittaa niitä kuitenkin kunnioittaen hathajoogan tuhatvuotisia perinteitä.
Lähinnä sydäntäni on entisenä tanssijana kaikenlainen virtaava liike, oli se sitten hidasta tai dynaamisempaa.
Sen vastapainoksi on tarpeen pysähtyä totaalisesti ja hiljentyä. Antautua vain olemaan ja vastaanottamaan, tällöin
yin-jooga on aivan korvaamatonta. Näin tästä yang/yin-yhdistelmästä löytyy tasapaino. Olen Suomen ensimmäisiä yinjoogaopettajia, koska Joogakoulu Shanti oli ensimmäinen joogakoulu Suomessa, jossa aloitettiin säännölliset yinjoogatunnit. Hiljaisen meditaation lisäksi sydäntäni lähellä ovat mantrat ja olen myös hyvin kiinnostunut sufilaisesta pyörimismeditaatiosta.
Mutta virtaavaa liikettä varten täytyy harjoitella myös perinteisiä klassisiakin jooga-asanoita.
Pidän erittäin tärkeänä sitä, että liikkeet tehdään oikein ja keholle turvallisesti. Voi siis tietoisesti haastaa itseään, mutta tarkoitus ei ole tehdä mitään akrobaattisia solmuasentoja: Ihmiset ovat aina tärkeämpiä kuin "täydelliset jooga-asanat". Joogan perimmäinen tarkoitushan on edesauttaa kokonaisvaltaista hyvinvointia!
Haluan myös purkaa joogaan liittyviä ennakkoluuloja. Huumori on minulle tärkeää, joogan ei tarvitse olla niin totista puuhaa ja tunneilla saa olla myös hauskaa!
Olen myös valmistunut suggesto-rentoutusohjaajaksi Suomen Hypnoosiyhdistyksestä. Huomasin aloittaessani joogatunnit yrityksissä, että haastavin vaihe olikin tunnin lopussa oleva loppurentoutus, joka tapahtuu yleisimmin liikkumattomana selällään maaten "savasana:ssa" ja jonka luulisi olevan "helppoa" kun ei tarvitse tehdä yhtään mitään! Mutta ei se ollutkaan niin, vaan ihmisten oli hyvin vaikeata pysähtyä ja asettua olemaan paikoillaan.
Savasana on kuitenkin joogatunnin kaikkein tärkein - suorastaan pyhä vaihe, jossa otetaan vastaan harjoituksen tuomia hedelmiä ja täydellisen rentoutumisen tuomia lukemattomia hyviä vaikutuksia.
Jooga on minulle ennenkaikkea elämäntapa. Haluan tuoda joogan ikivanhat filosofiset viisaudet osaksi myös
meidän jokapäiväistä arkielämäämme.
Kuten viisaasti sanotaan: Jooga on keino, Elämä on päämäärä. Ja mitä enemmän on kilometrejä alla, sen todemmaksi tämän koen päivittäin.
Joogaharjoitus on minulle matka sisäiseen maailmaan löytääkseni rauhan, tasapainon, suvaitsevuuden sekä
ilon, autenttisen rakkauden ja valon omasta itsestäni käsin.
Elämä ja jooga ovat jatkuvaa uuden oppimista ja ihmettelyä.
Tätä haluan etsiä ja jakaa myös oppilaitteni kesken; kuinka löytää tie oman suuren sydämen sisäiseen viisauteen. Yksinkertaiselta kuulostavaa ja silti niin haastavaa.
Pidän, suorastaan rakastan työtäni, koska haluan palvella ja auttaa ihmisiä. Ja sitä minäkin odotan,
että saan tarjota Teille rentouttavaa Hyvää Oloa, Sädehtivää Valoa ja Iloa monta sataa kiloa!
Sydämellisesti tervetuloa tunneille livenä, verkkoon tai joogakursseille!
Opettaminen
Joogakoulu Shanti Helsingissä on "joogakotini", jossa olen ollut Shantin perustamisesta lähtien. Joogakoulu Shantissa on ihana ilmapiiri, jonka joogahengetär Kylli Kukk on sinne luonut ja tavattoman monipuolinen tarjonta eri joogalajeja ja muita henkisiä kursseja. Aina Suomessa ollessani opetan täällä.
Olen opettanut myös paljon muissa joogastudioissa ja TYKY-joogaa olen matkani varrella opettanut niin monissa firmoissa etten mitenkään muista kaikkia, mutta asiakkainani ovat olleet mm. Ruokavirasto, Maanmittaushallitus, Patentti -ja rekisterihallitus, Nokia, Korkein Oikeus, Valtionkonttori, Kemira, Kustaankartano, Malmin ja Herttoniemen sairaalat.
Lisäksi olen pitänyt lukemattomia erilaisia tapahtumia, luentoja ja joogatunteja, koulujen ja yritysten teemapäiviä livenä tai verkossa, polttareita, synttäreitä, rauhoittavaa joogaa morsiamelle häitä edeltävänä iltana. . . Jooga sopii niin moneen asiaan ja luo hyvää rauhallista ja iloista yhteishenkeä.
Ja tietenkin sitten nämä joogakurssit Kreikassa tai Madeiralla. On aivan ihanaa syventyä pelkästään joogaan viikoksi tai pariksi ja se on myös opettajalle äärettömän antoisaa, kun voi nähdä ihan konkreettisesti sen ison henkisen ja fyysisen muutoksen, jonka ihminen saattaa kokea jo näinkin lyhyessä ajassa!
Tausta
Joogapolkuni alkoi puhtaasti terveydellisistä syistä kiukuttelevan selkäni takia. Myös silloisessa työssäni oli erittäin stressaava vaihe ja kaipasin rentoutumista ja hiljentymistä. Pian kuitenkin huomasin, ettei jooga ole pelkästään fyysinen harjoitus vaan antaa paljon paljon enemmän. Ei se turhaan ole monituhatvuotinen traditio!
Olen aivan varma, että jooga on muuttanut minua todella paljon. Tietenkin haluan pitää kehoni toimintakuntoisena kun vuosia kertyy, tästä ihanana roolimallina on opettajani Angela Farmer: tällä hetkellä 84v eikä ikinä uskoisi!!! Mutta joogan hyväätekevät vaikutukset menevät niin paljon syvemmälle kuin vain fyysiseen kehoon. Olen tietoisempi valinnoistani, osaan kuunnella paremmin kehoani ja intuitiotani ja ennenkaikkea luottaa tähän sanomaan.
Pian jooga vei minut kokonaan mennessään. Otin ensin vuoden vuorotteluvapaata työstäni ja sen jälkeen mikään ei ollutkaan ennallaan – oli vuorossa täydellinen elämänmuutos ja suunnanvaihto. Sinällään hyvään ja miellyttävään esimiestyöhöni liikemaailmassa ei ollutkaan enää takaisinpaluuta!
Heittäytyminen “tyhjän päälle” oli aika jännittävää, mutta vahva usko joogaan ja sen hyvää tekeviin vaikutuksiin veivät minua eteenpäin muuttamaan ihana harrastukseni vielä ihanammaksi työkseni.
Enkä ole päivääkään katunut, joskus vaan mietin, että olisinpa aloittanut vielä aiemmin, mutta elämässä kaikki tapahtuu aina oikeaan aikaan. Siihen täytyy vain uskoa.
Joogakurssit
Opiskelin aikoinaan Kreikassa Thessalonikin yliopistossa ja menin kesätöihin Lesvokselle ensimmäisen kerran 1989.
Tästä tulikin sitten vähän pidempi pesti! Jäin välittömästi koukkuun saaren kauneuteen, ihmisten aitouteen ja ystävällisyyteen. Tapasin myös tulevat opettajani Angelan ja Victorin kauan ennen kuin edes tajusin, että jooga on myös minun juttuni - silloin pidin heitä. . .nooh ehkä hieman erikoisina ja eksentrisinä. . .
Ja jossakin vaiheessa Angelan innostamana ja kannustamana huomasin haaveilevani joogakurssien pitämisestä Lesvoksella. Kannattaa todellakin keskittyä unelmiinsa, koska ne toteutuvat!!
Olen pitänyt joogakursseja Molyvoksessa jo vuodesta 2013 lähtien. Monet monet joogit ovat ihastuneet tähän kylään ja saareen siinä määrin, että ovat käyneet useita kertoja kursseillani.
Täältä voit lukea heidän kokemuksistaan: Oppilaiden Kertomaa.
Nykyään asun ison osan vuodesta Lesvoksella, siellä minulla on Molyvoksessa toinen kotini.
Ja koska Kreikka muutenkin on lähellä sydäntäni ja sieluni koti, kursseja on myös muualla Kreikan saaristossa yhteistyössä Tjäreborgin kanssa.
Madeira on uudempi joogakohde. Rakas äitivainaani kävi siellä usein ja aina ajattelin, että minäkin haluan.... Emme kuitenkaan ehtineet sinne yhdessä ja myöhemmin ehdotinkin sitten Tjäreborgille yhteistyötä. Nämä IISIjoogaa ja patikointia-kurssit ovat muodostuneet suorastaan hittituotteeksi,
helppo muistaa 4 ämmää: Marjaana Madeiralla Maaliskuussa & Marraskuussa.
Marjaana mediassa
Videoklippi, jossa Marjaana oli opettamassa yin-joogaa Radio Novan Wellness-viikolla 24.2.2014
Kuuntele Marjaanan Haastattelu Radio Novassa 1.8.2013: Haastattelijana Linda Jalonen.
Tartu Unelmaan!
Mitä riskejä otan lähtiessäni Kreikkaan?
Miksi haluan toteuttaa Unelmaani juuri nyt?
Kreikan kriisi ja tilanne säästötoimien jälkeen.
Miten minusta tuli joogaopettaja?
Miksi kannattaa lähteä joogaretriitille?
Mitä Kreikan jälkeen tapahtuu elämässäni?
Minkälainen ilmasto Kreikassa on syksyllä?
Mitä menettää, jos ei ole koskaan käynyt joogatunnilla?
Minkälainen on hyvä joogaopettaja?
Miten joogaopettajakoulutuksien taso vaihtelee?